Αντιπαράθεση στο ΔΣ για τους παιδικούς σταθμούς

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 18/9 έγινε μεγάλη συζήτηση για τους παιδικούς σταθμούς και τα παιδιά που έμειναν και φέτος έξω. Δείτε εδώ για την περσινή σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Όπως και πέρσι, γονείς προσήλθαν μαζικά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου για να διαμαρτυρηθούν για την αδυναμία του δήμου να εξασφαλίσει θέσεις για όλα τα παιδιά των οικογενειών που αιτήθηκαν.

Στην αρχή της συζήτησης η πρόεδρος του ΔΣ κ.Μπότου προσπάθησε ανεπιτυχώς να μεταθέσει τη συζήτηση αργότερα. Η Λαϊκή Συσπείρωση είχε κάνει αίτηση για να συζητηθεί το θέμα εντός ημερησίας διάταξης, αλλά το προεδρείο το είχε βάλει…15ο στη σειρά συζήτησης. Η πρακτική αυτή είναι δυστυχώς συνηθισμένη πλέον, και η δημοτική αρχή της κ.Καφατσάκη και του κ.Καζάκου παλιότερα επιχειρούσαν μονίμως να μεταθέσουν αργότερα θέματα όταν υπήρχε μαζική παρουσία δημοτών στο ΔΣ. Για να περάσει η ώρα και να φύγει ο περισσότερος κόσμος….

Ευτυχώς τις περισσότερες φορές η επιμονή του κόσμου επιβάλλει να γίνει η συζήτηση στην αρχή της διαδικασίας. Έτσι έγινε και τώρα. Η συζήτηση προτάχθηκε και άρχισε με εισήγηση του Ανδρέα Καραβίδα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης που παρουσίασε τις διαχρονικές όψεις του προβλήματος (βλ. εδώ τη σχετική ανακοίνωση της ΛΑΣΥ που είχε δημοσιευτεί πριν). Ακολούθησε τοποθέτηση του κ.Κικάκη εκ μέρους του ΜΑΖΙ που επιχείρησε να παρουσιάσει τι (δεν) έκανε η προηγούμενη δημοτική αρχή παρουσιάζοντας ως προτάσεις προς το δήμο κάποιες προτάσεις που είχαν θέσει οι γονείς και η κίνηση Ζωγράφου – Ανυπότακτη Πόλη από πέρσι (βλ. σχετικά εδώ)….Κάτι που επεσήμανε ο Χρίστος Τουλιάτος εκ μέρους της κίνησης Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη σε μία αναλυτική τοποθέτηση για το πρόβλημα της προσχολικής αγωγής συνδέοντας τη λύση του ζητήματος των παιδικών σταθμών με την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και καταθέτοντας πάλι συγκεκριμένες προτάσεις για χώρους που μπορούν να στεγαστούν παιδικοί σταθμοί (διαβάστε όλη την τοποθέτηση εδώ). Ο κ.Αγγελόπουλος ανέφερε ευθέως ότι σε όλο το δυτικό κόσμο υπάρχει λύση για το θέμα και είναι τα…voucher για τοποθέτηση σε ιδιωτικούς σταθμούς, κάτι άλλωστε που προτείνει και ο πολιτικός του φίλος κ.Πατούλης, απερχόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ και νυν περιφερειάρχης Αττικής.

Το λόγο πήραν και γονείς (η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων παιδικών σταθμών Ζωγράφου και ο κ.Βαγγέλης Καζάκος, γονέας με παιδί που έχει μείνει εκτός σταθμών). Επίσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.Γιώτης που ως εκπαιδευτικός απλά διαπίστωσε το μεγάλο πρόβλημα και ζήτησε συγγνώμη από τους γονείς, ο κ.Γρίβας που σημείωσε ότι δεν αναλογεί η ένταση της αντιπαράθεσης και ο κ.Παπαναστασόπουλος που έκανε μία γενικόλογη τοποθέτηση για την ανάγκη συναινέσεων και εύρεσης λύσεων. Οι τρεις αυτές τοποθετήσεις έδειξαν και τα όρια της τοποθέτησης δυνάμεων της αντιπολίτευσης που κινούνται όμως εντός του πλαισίου των μνημονιακών πολιτικών στην αυτοδιοίκηση.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι αντιδήμαρχοι κ.Δήμας και κ.Χαλκιαδάκη. Η αρμόδια αντιδήμαρχος για τους παιδικούς σταθμούς κ. Χαλκιαδάκη παρουσίασε τα στοιχεία για την κατάσταση. Είπε ότι έγιναν αιτήσεις για 959 παιδιά και τοποθετήθηκαν έως σήμερα τα 723. Είπε ακόμα ότι θα γίνουν άλλες 65 έως το Νοέμβριο και ότι 40 γονείς παιδιών που τοποθετήθηκαν δεν δέχτηκαν την τοποθέτηση. Συνεπώς, κατά τη γνώμη της, παραμένει το πρόβλημα για άλλα 131 παιδιά. Για αυτά είπε θα υπάρξει λύση που θα προταθεί από το δήμαρχο στη συνέχεια της συζήτησης. Ο κ. Δήμας σχολίασε τις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης και επεσήμανε για τις συγκεκριμένες προτάσεις που ακούστηκαν ότι εξετάζονται λύσεις στη Βίλα Παυλίνα και τον ΙΒΣΑ, για τον οποίο θα ενημερώσει ο διευθυντής της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου κ. Αλευράς.

Ο κ.Αλευράς παρουσίασε τα εξής στοιχεία: ο 2ος όροφος του ΙΒΣΑ που ήταν η δημοτική βιβλιοθήκη δεν έχει χαρακτηριστεί παιδικός σταθμός, κάτι όμως που ισχύει για τον 3ο (που έχει και πυρόσβεση) και τον 1ο του κτιρίου. Για να πάρει άδεια ο 2ος όροφος θα χρειαστούν 2-3 χρόνια και τότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει εφόσον υπάρχει προεδρικό διάταγμα που πλέον αποκλείει τη λειτουργία παιδικού σταθμού στον 2ο όροφο και άνω κτιρίων. Σημείωσε ότι για να λειτουργήσουν παιδικοί σταθμοί εκεί προϋπόθεση είναι η πυρασφάλεια και η στατική επάρκεια και ότι για τον 3ο όροφο έχουν αιτηθεί για 6 αίθουσες και αναμένουν την απάντηση για να δουν πόσες θα εγκριθούν.

Στη βάση αυτών των στοιχείων ο δήμαρχος κ.Θώδας είπε ότι η προτεινόμενη άμεση λύση περιλαμβάνει:

  • άμεση λειτουργία αίθουσας στον 1ο όροφο του ΙΒΣΑ
  • επιδίωξη λειτουργίας 6 αιθουσών στον 3ο όροφο του ΙΒΣΑ

Εκεί είπε ότι μπορούν να στεγαστούν πλήρως τα 131 παιδιά. Εκτιμούμε βέβαια ότι η τοποθέτηση θα είναι ουσιαστικά «στοίβαγμα» πολλών παιδιών σε μικρό χώρο και μάλιστα με πολύ μικρό χώρο προαυλισμού για τόσα παιδιά….Και αυτό υπό την αίρεση φυσικά της έγκρισης 6 αιθουσών στον 3ο όροφο του ΙΒΣΑ κάτι που δεν είναι σίγουρο ακόμα αφού αναμένεται η σχετική έγκριση. Αυτή η λύση εκτίμησε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το Δεκέμβρη που αναμένουν και την τοποθέτηση του ανάλογου προσωπικού με ΕΣΠΑ. Προοπτικά είπε ότι εξετάζονται χώροι όπως η Βίλα Παυλίνα και άλλοι που προτάθηκαν. Όσον αφορά στο ζήτημα της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης είπε ότι επειδή το θέμα είναι σημαντικό θα το εντάξει σε επόμενο ΔΣ στην ημερήσια διάταξη για να συζητηθεί αναλυτικά.

Το θέμα παραμένει ανοιχτό και εξαιρετικά σοβαρό για άλλη μία χρονιά λόγω της ολιγωρίας των προηγούμενων διοικήσεων. Θα το παρακολουθούμε κι εμείς συστηματικά ακριβώς λόγω της σημασίας του και αναμένουμε εξελίξεις.

 

Σχολιάστε