Για τα κενά στους παιδικούς σταθμούς

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινε συζήτηση για την έλλειψη θέσεων στους παιδικούς σταθμούς του δήμου μας και την αδυναμία να καλυφθεί η ζήτηση για αυτές από οικογένειες που αιτήθηκαν σχετικά (δείτε τις σχετικές αναδημοσιεύσεις των ανακοινώσεων του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων βρεφών και νηπίων (εδώ) και της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου (εδώ) στο blog μας).

Θυμίζουμε ότι η δημοτική αρχή Καφατσάκη είχε δεσμευτεί ότι θα καλυφθούν όλα τα κενά και η κυβέρνηση στην οποία αναφέρεται ομνύει στην εξυπηρέτηση των πιο αδύναμων στρωμάτων σε αντίθεση με τις άλλες «μνημονιακές» δυνάμεις.

Οι βασικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης εστίασαν στα «ψέματα», τον «λαϊκισμό» και την αδυναμία διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Με εξαίρεση τις δυνάμεις που προέρχονται από την αριστερά στο δημοτικό συμβούλιο, οι υπόλοιπες δυνάμεις (δημοτική αρχή ΜΑΖΙ και παρατάξεις προερχόμενες από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) αντιπαρατέθηκαν σχεδόν ξεχνώντας βασικά δεδομένα τα οποία αν δεν αμφισβητηθούν όποιος/α κληθεί να διαχειριστεί τα δημοτικά πράγματα θα ωθείται σε παρόμοιες επιλογές:

  • οι νόμοι Καλλικράτη και Κλεισθένη πλέον δημιουργούν μαζί με το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ ένα ασφυκτικό πλαίσιο που αναγκάζει σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και κατακρατά πλεονάσματα ως εγγύηση για τις δημοσιονομικές ανάγκες της χώρας. Ο δήμος μας έχει αντίστοιχο πλεόνασμα και παρ’όλα αυτά δεν έκανε καμία κίνηση για δημιουργία νέου παιδικού σταθμού (την ίδια ώρα π.χ. που κάνει δαπανηρές πολιτιστικές εκδηλώσεις και αγόρασε με μεγάλο τίμημα το θέατρο Ποταμίτη)
  • οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές γενικά και οι μνημονιακές πιο συγκεκριμένα ωθούν στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που παλιότερα παρέχονταν (και μάλιστα δωρεάν) από το κοινωνικό κράτος. Πλέον προωθείται όλο και περισσότερο η λογική των τροφείων στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς και των voucher για χρήση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υφυπουργός «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» είπε ακριβώς αυτό σε δηλώσεις της για το θέμα των κενών σε πολλούς δήμους φέτος: όσοι δεν βρουν θέση σε παιδικό σταθμό θα πάρουν voucher. (β. εδώ, όπου δεν παρέλειψε βέβαια να ρίξει τις ευθύνες στους δήμους λες και δεν κυβερνά μία κυβέρνηση περικοπών και όπου εξήγγειλε επιδοτήσεις για δημιουργία παιδικών σταθμών με χρηματοδότηση μόλις…50.000 ευρώ για έναν ή 75.000 για δύο…)

Όποια δημοτική δύναμη, λοιπόν, θέλει πραγματικά να μιλήσει για κοινωνική πολιτική, παιδικούς σταθμούς και σχολεία επαρκή για όλες τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, και μάλιστα δωρεάν, οφείλει να θίξει αυτά τα θέματα. Αλλιώς, η αντιπαράθεση θα μείνει στα περί «αδυναμίας διοίκησης» και «διαχείρισης», «ανικανότητα», «διαφθορά», «λαϊκισμό» κλπ. Όλες αυτές τις γενικολογίες, δηλαδή, που λέγονται για να αποκρύπτονται οι πραγματικές αιτίες και οι ελάχιστες διαφορές, τελικά, μεταξύ των κύριων (μνημονιακών πλέον) τοπικών δυνάμεων…Διαφορετικό λόγο μόνο από μία άλλη σκοπιά μπορούμε να ακούσουμε και ελπίζουμε να τον ακούσουμε.

 

Σχολιάστε