Οι δημαιρεσίες στο δήμο Ζωγράφου

Χθες Κυριακή 8/9 έγιναν οι προγραμματισμένες δημαιρεσίες στο δήμο μας. Ήδη μία μέρα πριν είχε δημοσιεύσει ο δήμαρχος κ.Θώδας τις αντιδημαρχίες και τους επικεφαλής των ΝΠΔΔ
Πριν τη διαδικασία διαβάστηκαν ανακοινώσεις όπως προβλέπεται και ήταν οι εξής:
– η ανεξαρτητοποίηση του Λάμπρου Καλαρρύτη από την παράταξη Αγγελόπουλου που διορίστηκε Αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης Πολιτών, Επικοινωνίας και Διεθνών Σχέσεων.
– η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Γρίβα από την παράταξη του Άγι Παπακωνσταντίνου με γράμμα που λέει ότι διαφωνεί με τη λογική των συμπράξεων γενικά, και φυσικά και ειδικά με αυτή που υλοποιήθηκε.
– η σύμπραξη των παρατάξεων Θώδα, Άγι και Γιαννακόπουλου. Σημειώνουμε ότι πλέον θα θεωρούνται ενιαία παράταξη και όχι 3 διακριτές παρατάξεις και αυτό είναι αμετάκλητο βάσει του νέου νόμου 4623/2019 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι από τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Συνεπώς, τυπικά πλέον οι θεωρούμενες ως παρατάξεις στο ΔΣ θα είναι…7 και όχι 9.

Aκούγεται εντόνως ότι προτάθηκε αντιδημαρχία και στον Κωστή Παπαναστασόπουλο, επικεφαλής της παράταξης Αγαπώ Ζωγράφου, και αρνήθηκε. Επίσης, είναι εμφανές πλέον (φάνηκε και χθες) ότι ο κ. Αγγελόπουλος παραμένει σε χοντρή ρήξη με το μπλοκ Θώδα και την πλειοψηφία  της τοπικής ΝΔ. Μία ρήξη που δεν επουλώθηκε με μία πιθανή κίνηση σύμπραξης ή έστω συνεργασίας στο δημοτικό συμβούλιο που θα εξασφάλιζε μία πλειοψηφία στο όργανο μαζί με την σύμπραξη που ήδη έγινε.
Ένα πρώτο σχόλιο είναι ότι άρχισαν οι διεργασίες και οι δοσοληψίες για τις οποίες είχαμε προειδοποιήσει με το νέο θεσμικό πλαίσιο….Το να ψηφίζεις μία παράταξη με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με αυτή να βρίσκονται σε άλλη λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μία αιρετή θέση (έμμισθη, και μάλιστα αδρά…) δεν δείχνει πολιτική και ηθική συνέπεια. Όπως, επίσης το να ψηφίζεις «κεντροαριστερές» δημοτικές παρατάξεις και να σου προκύπτουν ξαφνικά οι σύμβουλοί τους δημοτικοί σύμβουλοι της…δεξιάς διοίκησης αλλοιώνει σφοδρά το εκλογικό αποτέλεσμα και τα κριτήρια με τα οποία τοποθετήθηκαν οι ψηφοφόροι…Ωραία αρχίσαμε.
Μετά τις ανακοινώσεις έγινε η διαδικασία εκλογών προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου που δυστυχώς είναι κοροϊδία όπως γίνεται. Ο πρόεδρος υποχρεωτικά και εκ του νόμου είναι από την παράταξη του δημάρχου, ο αντιπρόεδρος από τη 2η παράταξη (ΜΑΖΙ) και ο γραμματέας από την 3η (Αγγελόπουλου). Οι υποψήφιοι για αυτές τις θέσεις προκύπτουν από ενδοπαραταξιακή διαβούλευση ή ψηφοφορία της κάθε παράταξης. Οι παρατάξεις αποφασίζουν εσωτερικά, λοιπόν, ποιόν θα προτείνουν και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι απλά καλούνται να «επικυρώσουν» την εκλογή όπως λέει επί λέξει ο νόμος. Μάλιστα δεν απαιτείται καν οι υποψήφιοι να λάβουν περισσότερες θετικές από ό,τι αρνητικές ψήφους αν είναι οι μόνοι υποψήφιοι…Μόνη περίπτωση να καταψηφιστούν αν κατέβουν στην ψηφοφορία όλου του ΔΣ πλέον και άλλοι υποψήφιοι, όμως ΜΟΝΟ από τις αντίστοιχες παρατάξεις για κάθε θέση και λάβουν τα 2/3 έναντι του προταθέντος…Πρακτικά ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων των άλλων παρατάξεων σε αυτή τη διαδικασία είναι εντελώς διακοσμητικός.  Κάτι που αναδείχτηκε με τοποθετήσεις από τη Λαϊκή Συσπείρωση που επέλεξε να ψηφίσει λευκό και την κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη και το Κίνημα στην Πόλη που απείχαν της διαδικασίας.
Για πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου προτάθηκε από την παράταξη Θώδα και εκλέχθηκε η Αναστασία Μπότου. Έλαβε 22 θετικές ψήφους και 5 άκυρα που ήταν το ψηφοδέλτιό της χωρίς όμως σταυρό. Πιθανότατα ψηφίστηκε μόνο από τις παρατάξεις Θώδα και ΜΑΖΙ.
Για αντιπρόεδρος προτάθηκε από το ΜΑΖΙ  η Βάσω Στρακαντούνα και εκλέχθηκε με 30 ψήφους και 1 άκυρο που ήταν ψηφοδέλτιό της χωρίς όμως σταυρό. Πιθανότατα ψηφίστηκε από τις παρατάξεις Καφατσάκη, Θώδα, Αγγελόπουλου. Σημειώνουμε ότι βρέθηκε ψηφοδέλτιο με κόκκινο σταυρό (που δεν είναι άκυρο τυπικά) και στο σχετικό σούσουρο ο κ.Αγγελόπουλος πετάχτηκε και είπε ότι αυτός γράφει με κόκκινο στυλό…Προφανής η δήλωση ότι στήριξε την υποψήφια του ΜΑΖΙ.
Τέλος, για γραμματέας προτάθηκε από την παράταξη Αγγελόπουλου ο Βασίλης Λένης και εκλέχθηκε με 25 ψήφους (μάλλον ψηφίστηκε από τις 3 πρώτες παρατάξεις αλλά με διαρροές από παράταξη Θώδα και ΜΑΖΙ).
Ακολούθησε η διαδικασία εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Μία επίσης αντιδημοκρατική διαδικασία όπου υπάρχει ολόκληρος αλγόριθμος για το πώς γίνεται. Καταρχάς, με ρύθμιση που πέρασε η νέα κυβέρνηση της ΝΔ υποχρεωτικά εκ του νόμου πάλι την πλειοψηφία θα την έχει η παράταξη του δημάρχου και οι επιτροπές αυτές έχουν ακόμα πιο αποφασιστικό ρόλο αν κάτι δεν περάσει στο ΔΣ….Στο 41μελές ΔΣ μας αντιστοιχούν 9μελείς επιτροπές και 3 θέσεις είναι ex officio (δήμαρχος+2 αντιδήμαρχοι) και από τις υπόλοιπες 6 που εκλέγονται από το ΔΣ οι 2 είναι πάλι υποχρεωτικά της παράταξης του δημάρχου. Οι μικρές παρατάξεις με βάση τον αλγόριθμο που προβλέπεται από το νόμο δεν δικαιούνται καν να καταθέσουν υποψηφιότητα! Πρακτικά, λοιπόν, με τον τρόπο που εκλέγεται το προεδρείο και οι επιτροπές καθιερώνονται σύμβουλοι δύο ταχυτήτων, κάποιοι με δικαίωμα εκλέγεσθαι (και εκλέγειν όσον αφορά τις ενδοπαραταξιακές ψηφοφορίες για τις αρχικές προτάσεις) και οι υπόλοιποι που δεν το έχουν…
Για τις 6 θέσεις που εκλέγονται στην 9μελή Οικονομική Επιτροπή εξελέγησαν οι:
– Γούμενος (παράταξη Θώδα, 13 ψήφοι)
– Μπουλούκος (παράταξη Θώδα, 13 ψήφοι)
– Γιούργας Στέφανος (ΜΑΖΙ, 10 ψήφοι)
– Κικάκης Νίκος (ΜΑΖΙ, 10 ψήφοι)
– Αλεξανδρής (παράταξη Αγγελόπουλου, 8 ψήφοι)
– Καραβίδας (Λαϊκή Συσπείρωση, 5 ψήφοι)
οι παρατάξεις ψήφισαν δηλαδή τους δικούς τους υποψηφίους και η παράταξη Θώδα πήρε άλλη μία ψήφο, όπως και η Λαϊκή Συσπείρωση που πήρε και άλλη μία 1 ψήφο από τη δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη.
  Για τις 6 θέσεις που εκλέγονται στην 9μελή Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εξελέγησαν οι:
– Πίτσιος (παράταξη Θώδα, 12 ψήφοι)
– Γούμενος (παράταξη Θώδα, 12 ψήφοι)
– Αρμπιλιάς (ΜΑΖΙ, 10 ψήφοι)
– Μπέλλου (ΜΑΖΙ, 10 ψήφοι)
– Τζανής (παράταξη Αγγελόπουλου, 8 ψήφοι)
– Γιαννόπουλος (Λαϊκή Συσπείρωση, 5 ψήφοι)
  Κι εδώ οι παρατάξεις ψήφισαν τους δικούς τους υποψηφίους και η Λαϊκή Συσπείρωση πήρε και άλλη μία 1 ψήφο από τη δημοτική κίνηση Ζωγράφου Ανυπότακτη Πόλη.

Σχολιάστε