Για το δημοτικό ωδείο Ζωγράφου και πάλι…

αναδημοσιεύουμε άρθρο του μουσικού του ωδείου Διονύση Χριστόπουλου 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου της 16ης Απριλίου ήρθαν εκπρόσωποι των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου για να θέσουν δημόσια και στο σύνολο του σώματος μια σειρά σοβαρά ζητήματα που τους απασχολούν και για τα οποία έχουμε αρθρογραφήσει εκτενώς σ’ αυτό το ιστολόγιο.

Το πρώτο ζήτημα που έθεσαν ήταν γιατί η Δημοτική Αρχή επέλεξε να καλύψει την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου από εξωτερικό συνεργάτη (την κ. Σόνια Θεοδωρίδου)  και όχι αναθέτοντας αυτή τη θέση σε κάποιον από τους 5 καθηγητές του ωδείου που έχουν τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα γι’ αυτή τη δουλειά (δείτε αναλυτικά για το θέμα αυτό εδώ). Εξήγησαν ότι έχοντας δουλέψει όλοι πολλά χρόνια στο ωδείο γνωρίζουν πολύ καλά τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και τις δυνατότητες του, ενώ πρόσθεσαν ότι η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν έγινε με ουσιαστικό τρόπο.

Μιλώντας για «ουσιαστική πρόσκληση ενδιαφέροντος» οι καθηγητές έθιγαν το γεγονός ότι από την πλευρά του Δήμου δεν δόθηκε πραγματικά δημοσιότητα, ούτε έγινε ενημέρωση ότι «προκηρύσσεται» η συγκεκριμένη θέση, έτσι ώστε να μπορούν να καταθέσουν προσφορές όλοι όσοι ενδιαφερόταν γι’ αυτή – όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια, αυτό το επιβεβαίωσε άθελα της η ίδια η Δήμαρχος όταν απαντούσε στους καθηγητές

Οι καθηγητές έκλεισαν αυτό το θέμα ρωτώντας γιατί δεν μοιράστηκε σε όλες τις παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους η επιστολή που είχαν στείλει από τις 20 Μαρτίου στην Δήμαρχο και στο ΔΣ του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου και με το οποίο ζητούσαν η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή να καλυφθεί από έναν από τους υπάρχοντες καθηγητές του ωδείου ενώ εξέθεταν και τα επιχειρήματά τους (δείτε την επιστολή των καθηγητών εδώ).

Στη συνέχεια, οι καθηγητές ρώτησαν ποια είναι τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής για το Δημοτικό Ωδείο, εξήγησαν ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση της Δημοτικής Αρχής με τους εργαζόμενους του ωδείου και ότι μαθαίνουν τις αποφάσεις από την ιστοσελίδα της «Διαύγειας». Συμπλήρωσαν ακόμα ότι την ίδια στιγμή που η Δημοτική Αρχή δεν συζητά με τους εργαζόμενους του ωδείου, λέγονται και κυκλοφορούν «διάφορα» για τους ίδιους και ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που ήρθαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να μπορέσουν δηλαδή να τεθούν τα όποια ζητήματα καθαρά και δημόσια.

Όταν οι καθηγητές τελείωσαν, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Κλαδευτήρας τους ενημέρωσε ότι δεν προβλέπεται να γίνει συζήτηση για τα θέματα που έθεσαν και πως θα υπάρξει μόνο μια απάντηση από τη Δήμαρχο (ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού Δ. Καντιώτης έλειπε). Το ίδιο επανέλαβε ο κ. Κλαδευτήρας στον Αντρέα Καραβίδα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στη Ράνια Νενεδάκη από το «Κίνημα στην Πόλη» που θέλησαν να πάρουν το λόγο.

Η απάντηση της Δημάρχου

Η κ. Καφατσάκη, στην απάντησή της, απέφυγε να θίξει την ουσία των ζητημάτων ενώ κάλυψε πλήρως τους χειρισμούς του Δ. Καντιώτη στο Δημοτικό Ωδείο.

Όσον αφορά στο θέμα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης είπε πως όλα έγιναν νόμιμα και πως στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης ανταποκρίθηκαν δυο άτομα – υπήρξαν δηλαδή δυο αιτήσεις/προσφορές. Η μία ήταν της κ. Θεοδωρίδου, ενώ για τον δεύτερο ενδιαφερόμενο ανέφερε μόνο πως ήταν κάτοικος της περιοχής.

Κατά τη γνώμη μας, λέγοντας αυτά η κ. Καφατσάκη επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι η «πρόσκληση ενδιαφέροντος» έγινε στην ουσία εν κρυπτώ, καθώς δεν είναι δυνατόν στις σημερινές συνθήκες, με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο, οι ενδιαφερόμενοι για μια καλά αμειβόμενη θέση να είναι μόλις 2! Επίσης είναι αξιοπερίεργο πως δεν έμαθαν οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου ότι υπάρχει δημόσια «πρόσκληση ενδιαφέροντος», αλλά το έμαθε η κ. Θεοδωρίδου από το Βερολίνο!

Η κ. Καφατσάκη είπε επίσης πως την επόμενη μέρα θα μοίραζε την επιστολή καθηγητών στους δημοτικούς συμβούλους και πως όποια παράταξη θεωρεί το θέμα άξιο λόγου έχει το δικαίωμα να το φέρει επίσημα για συζήτηση σε μια επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια άρχισε να μιλά για άλλα θέματα – π.χ. ότι το ωράριο εργασίας των μουσικών που υπάγονται στους ΟΤΑ είναι διαφορετικό από αυτό των μουσικών στα σχολεία κοκ. Θίγοντας άλλα θέματα από αυτά που είχαν ανοίξει οι εργαζόμενοι, η κ. Καφατσάκη, επιχειρούσε να καλύψει το γεγονός ότι δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στα ερωτήματα και στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των καθηγητών του Δημοτικού Ωδείου.

Οι καθηγητές είχαν την τόλμη να μιλήσουν δημόσια. Η Δημοτική Αρχή θα διορθώσει την κατάσταση;

Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Ζωγράφου είχαν την τόλμη να θέσουν τα προαναφερόμενα ζητήματα δημόσια. Η Δημοτική Αρχή θα έχει την τόλμη να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά στο Δημοτικό Ωδείο Ζωγράφου; Μάλλον όχι…

Οι δημοτικοί σύμβουλοι – συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης – οφείλουν να πάρουν θέση. Να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους εργαζόμενους του ωδείου που όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις πολλές δυσκολίες, κάνουν μια πάρα πολύ καλή δουλειά ή αν θα συμπαραταχθούν σιωπηρά με τη λογική των μικρομεγαλισμών, του κουκουλώματος προβλημάτων και των απευθείας αναθέσεων* που εκφράζει η διοίκηση του ΝΠΔΔ Πολιτισμού Αθλητισμού.

Δεν τους βάζουμε όλους στο ίδιο καλάθι. Για τον κ. Καραβίδα, τον κ. Μπαρμπέρη και την κα. Νενεδάκη είμαστε σίγουροι ότι θα τοποθετηθούν υπέρ των εργαζομένων. Οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι;

_______________________________

* Διαβάζοντας τις αποφάσεις για εκδηλώσεις, επισκευές, αγορές κλπ στην ιστοσελίδα της «Διαύγεια» του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου (https://et.diavgeia.gov.gr/f/np1) θα διαπιστώσει κανείς ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πραγματοποιηθεί με απευθείας αναθέσεις και όχι με διαγωνισμούς. Δεν πρόκειται για κάτι παράνομο. Είναι όμως ηθικό; Από μια Δημοτική Αρχή που μιλά στο όνομα της αριστεράς περιμένει κανείς να δει άλλες αντιλήψεις και διαδικασίες.

Σχολιάστε