Σύλλογος Ιλισσός: Για το το 3ο Φεστιβάλ του Δ. Ζωγράφου, παραδοσιακών χορών και γεύσεων.

αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση του Συλλόγου Ιλισσού για έναν όντως κατακριτέο αποκλεισμό του από το φεστιβάλ από τη δημοτική αρχή

 

Πληροφορηθήκαμε από τη θεματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζωγράφου στις 6/9/2018, ότι ο Δήμος διοργανώνει  4ήμερο Φεστιβάλ στο πάρκο Γουδή, με θέμα’’παραδοσιακή μουσική – χοροί – γεύσεις’’.

Στο Φεστιβάλ αυτό προσκλήθηκαν και θα συμμετάσχουν, ο Σύνδεσμος Παλαιών Ζωγραφιωτών, και οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι, Αρκάδων, Ηπειρωτών, Κρητών και Ποντίων Ζωγράφου. Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι σαν  σύλλογος, ούτε ενημερωθήκαμε για το Φεστιβάλ, αλλά ούτε προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε αυτό. Η μη  ενημέρωση του συλλόγου μας, από τη δημοτική αρχή, θεωρούμε ότι είναι μεγάλη παράλειψη  του  Δήμου, για το σύλλογό μας, διότι αγωνιζόμαστε 17 συναπτά έτη για την επικοινωνία στην περιοχή μας, με τις πολιτιστικές ομάδες που λειτουργούν  με θέατρο για μικρούς και μεγάλους, ζωγραφική για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, παραδοσιακό χορό για παιδιά και μεγάλους, κινηματογραφικές  προβολές,προβολές ντοκιμαντέρ για την τέχνη και τον πολιτισμό.

Επίσης στο  πλαίσιο  του  συλλόγου, λειτουργεί το φιλοσοφικό καφενείο με διαλέξεις για την πολιτιστική μας κληρονομιά, την τέχνη, την οικολογία κ.α. θέματα, ενώ γίνονται συχνά επισκέψεις και εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία με ξεναγήσεις από ιστορικούς  της  τέχνης, που γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας. Έτσι θωρακιζόμαστε καλύτερα και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και της παγκοσμιοποίησης. Η θεατρική ομάδα του συλλόγου μας έχει δώσει πολλές θεατρικές  παραστάσεις  σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους με έργα όπως η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη,το  «Όνειρο θερινής νύκτας», του  Σαίξπηρ  και  το έργο «ο Αρχοντοχωριάτης» του  Μολιέρου, που παίχτηκαν στο ανοιχτό θέατρο του Δήμου Ζωγράφου κ.α.

Τέλος  η Ελληνική γλώσσα επίσης,που διδάσκεται από εθελοντές δασκάλους στους μετανάστες, βοήθησε κατά πολύ, αφενός να ενταχθούν αυτοί οι άνθρωποι στην τοπική κοινωνία,για να βάλουμε ένα λιθαράκι στο πλέγμα της σύνδεσης του  διαρηγμένου κοινωνικού ιστού, αφετέρου με την ελληνική γλώσσα γίνεται η διάδοση του ελληνικού πολιτισμού δια  μέσου των μεταναστών, στις χώρες προέλευσής τους.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια, το Φεστιβάλ του Δήμου γινόταν με παραδοσιακούς χορούς και γεύσεις φαγητών. Φέτος διεύρυναν(και  καλώς), τη συμμετοχή με παραδοσιακά προϊόντα, δεν ενδιαφέρθηκαν όμως,οι  διοργανωτές, να συμπεριλάβουν περισσότερες γεύσεις.. κουλτούρας!!.

Στο Φεστιβάλ  αυτό, ο σύλλογός μας θα μπορούσε να συμμετάσχει με τη θεατρική του ομάδα, δίνοντας μια παράσταση, ή με την μόνιμη, εθελοντική, ρεμπέτικη «κομπανία» που έχουμε για τις εκδηλώσεις μας, ανέξοδα. Επίσης θα μπορούσαμε κάλλιστα  να  οργανώσουμε  μια  εξαιρετική  μουσικοχορευτική  βραδυά  με  κλασική  μουσική, με  πολύ  χαμηλό  κόστος,  η  να προβάλλουμε ένα ντοκιμαντέρ για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, ή να δείξουμε το έργο ενός μεγάλου εικαστικού  δημιουργού.Θά  μπορούσε  ακόμη  να  γίνει  και  μια  ομιλία  για  το  παραδοσιακό  η   το  ρεμπέτικο  τραγούδι.Τέλος  να  πούμε  εδώ  με  παρρησία, ότι ο προυπολογισμός  του   φεστιβάλ, είναι  ιδιαίτερα  υψηλός, αυτούς  τούς  χαλεπούς  καιρούς  που  περνάει  η  πατρίδα  μας.

Μετά από τα προαναφερθέντα  και  με  την  απόλυτη  πεποίθηση, ότι η ευθύνη για τη μη πρόσκλησή μας στο Φεστιβάλ αυτό, βαρύνει αποκλειστικά τη σημερινή διοίκηση του Δήμου, πιστεύουμε ότι παρόμοιες συμπεριφορές  δεν  πρέπει  να επαναληφθούν στο μέλλον, για  το  καλό  του  Δήμου  μας.

Για το Σύλλογο

Το Δ. Σ.

Ζωγράφου  11-09-2018.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s