ΠΑΖ: Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕΤΡΙΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα Ζωγράφου όπως μας στάλθηκε:

Μόλις μία μέρα μετά την μεγάλη απεργία των εργαζομένων στους δήμους και κυρίως στους συμβασιούχους, ο θάνατος της 62χρονης εργάτριας στην καθαριότητα Ντανιέλας Πρελορεντζου, δείχνει με κραυγαλέο τρόπο το βάθος του προβλήματος  στην καθαριότητα. H Ντανιέλα ήταν μια γυναίκα εργάτρια, μητέρα τεσσάρων παιδιών  που είχε την ευθύνη της φροντίδας και του μεγαλώματος  τους, αναγκασμένη να δουλεύει για το μεροκάματο  στις πιο σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες με κόστος τελικά την ίδια τη ζωή της. Kαι σε μια ηλικία που θα έπρεπε ήδη να είχε συνταξιοδοτηθεί.

Η Απεργία. Η ίδια η απεργία από μόνη της έδειξε την τεράστια ανάγκη της ίδιας της κοινωνίας για σταθερή, μόνιμη και αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία στην εποχή της απορρύθμισης και κατάργησης στην πράξη κάθε δικαιώματος  των εργαζομένων. Η μικρή έστω επιτυχία της δείχνει τις δυνατότητες που έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να πετυχαίνουν ακόμη και μέσα στη σκληρή συνθήκη της εφαρμογής των μνημονίων, όταν αγωνίζονται.

Ο Θάνατος. Ο θάνατος της 62χρονης εργάτριας, δείχνει από την άλλη το βάθος του προβλήματος. Δείχνει τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και ελλιπούς οργάνωσης σε μια υπηρεσία κλειδί για την δημόσια υγεία, κριτήριο πολιτισμού στην κοινωνία μας. Στην καθαριότητα.

Ο Δήμος. Τα ερωτήματα που μπαίνουν στη διοίκηση είναι καυτά, όπως κι ο καύσωνας εκείνων των ημερών, σχετικά με το τι ακριβώς έγινε, πώς οργανώνεται η όλη διαδικασία καθαριότητας, πώς στην πράξη η διοίκηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, τι αποτελεσματικότητα έχει για την ίδια την πόλη. Και δεν απαντούνται με την πλήρη υποβάθμιση του γεγονότος.

Βρέθηκε η νεκρή εργάτρια ενώ ετοιμαζόταν να κάνει τρίτη βάρδια μέσα σε 32 ώρες και μάλιστα μέσα στον καύσωνα; Αλήθεια πως θα κατορθώσεις να μαζέψεις σκουπίδια 11ημερών σε 2 μέρες αν δεν πιέσεις, αν δεν αναγκάσεις το προσωπικό να κάνει διπλές και τριπλές βάρδιες μέσα στον καύσωνα; Υπάρχουν τα προβλεπόμενα μέσα αποφυγής του μοιραίου (απινιδωτές, οξυγόνο, γιατρός) σε υπηρεσία ιδιαιτέρως ανθυγιεινής εργασίας; Υπάρχει το επαρκές ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό ώστε να βγαίνουν οι βάρδιες, να γίνεται ολοκληρωμένα η εργασία τους ΧΩΡΙΣ να ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ άνθρωποι;

Η πλήρης υποβάθμιση του γεγονότος από την μεριά της διοίκησης, είναι κακό σημάδι για την επίλυση των προβλημάτων αλλά και για την ΑΞΙΑ που δίνουμε στους εργάτες του δήμου και ειδικά στην καθαριότητα.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από το δήμο να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του, το ατύχημα να αναγνωριστεί ως τέτοιο που ήταν, δηλαδή εργατικό, και η οικογένειά της να στηριχθεί όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Η ανάληψη πλήρως των ευθυνών που του αντιστοιχούν από την πλευρά του δήμου είναι για εμάς ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ.

Η θα έχουμε καλά οργανωμένους, καλά αμειβόμενους εργαζόμενους στην καθαριότητα ή θα έχουμε σκουπίδια και ανθρώπους που πεθαίνουν . Τελικά ο πραγματικός πολιτισμός μας μετριέται…στο πεζοδρόμιο !

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s