Το τοπικό κίνημα κάνει τη διοίκηση Καφατσάκη να υποχωρήσει προς το παρόν…

Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε το ζήτημα για το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδή και το σχεδιαζόμενο γήπεδο του ΠΑΟ εκεί. Γράψαμε ήδη για τη σημαντική απόφαση που πάρθηκε (βλ. εδώ).  Αξίζει όμως να πούμε κάποια πράγματα παραπάνω για τη συζήτηση που έγινε.

Καταρχάς, όπως είπαμε και για το ζήτημα των συμβασιούχων εργαζομένων  (βλ. εδώ) υπήρχαν απουσίες από τη δημοτική πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ) κατά τη συζήτηση. Κάτι που δεν εμπόδισε το να ληφθεί μία σημαντική απόφαση. Κάτι που έγινε ξεκάθαρα κάτω από την πίεση των κινημάτων, των κατοίκων που έστω και τελευταία στιγμή ειδοποιήθηκαν να παρευρεθούν (με κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αγώνα Ζωγράφου – βλ. εδώ – και των παρατάξεων της αριστερής αντιπολίτευσης στο συμβούλιο).

Τελικά σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση συντάχθηκε ενάντια στις μεθοδεύσεις του δήμου πλην ενός δημοτικού συμβούλου, του Δημ.Χασούρα, από την ομάδα των δεξιών νεολαίων ΑΓΑΠΩ Ζωγράφου, μέλος της παράταξης Πέττα – ο οποίος τυγχάνει να είναι και κατασκευαστής…- που υπεραμύνθηκε του Σχεδίου Αθήνα που πυρήνας του είναι η διπλή ανάπλαση που περιλαμβάνει γήπεδο στο Γουδή. Μάλιστα ενάντια τάχθηκαν και σύμβουλοι της πλειοψηφίας οι οποίοι είχαν διαμηνύσει νωρίτερα  ότι δεν θα ακολουθήσουν τη γραμμή της διοίκησης Καφατσάκη.

Από ό,τι φαίνεται το ΜΑΖΙ (παράταξη Καφατσάκη) φαίνεται να είναι σε κακή κατάσταση. Όλη τη συζήτηση τη χειριζόταν ο αντιδήμαρχος Σταματάκης, ο οποίος φαίνεται να είναι σε ανοικτή γραμμή με το υπουργείο και παίζει και ρόλο υλοποίησης του σχεδίου μέσω της επιρροής που έχει στο ΣΠΑΥ (ενδεικτικό ότι μέσω αυτού πήγαν να φέρουν το αρχικό απαράδεκτο ψήφισμα). Ο ίδιος έκανε και τη βασική κόντρα με τον σύμβουλο Καραβίδα της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος των εργαζομένων, στο οποίο 3 δημοτικοί σύμβουλοι του ΜΑΖΙ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης και άλλοι ήταν απόντες. Φάνηκε ότι στη συζήτηση του θέματος του Γουδιού αν τα πράγματα πήγαιναν σε αντιπαραθετική ψηφοφορία πάλι θα ψήφιζαν σύμβουλοι του ΜΑΖΙ ενάντια στην πρόταση Σταματάκη. Και αυτό πίεσε τη διοίκηση μαζί με την πίεση των κινητοποιούμενων κατοίκων φυσικά. Παρόλο που ο αντιδήμαρχος Σταματάκης δεν υποχωρούσε, αναγκάστηκε στο τέλος η ίδια η Καφατσάκη να τον αδειάσει κάνοντας την τελευταία υποχώρηση για το σχέδιο Αθήνα, και ενώ δεν πολυμιλούσε όλη την ώρα πριν…

Πιο συγκεκριμένα, ο αντιδήμαρχος Σταματάκης ο οποίος χειρίσθηκε σε όλη τη διαδικασία σχεδόν το θέμα ακολούθησε επίσημα τη γραμμή του ΣΠΑΥ αλλά στην ουσία η ομιλία του ήταν ομιλία Τσίπρα,  γύρω – γύρω πάρκο και στη μέση γήπεδο απλά δεν  τολμούσε το δεύτερο  να το υποστηρίξει δημόσια. Μετά τις τοποθετήσεις που ανέτρεψαν τις θέσεις του   αναγκάσθηκε να αναδιπλωθεί στο θέμα του γηπέδου με την έκφραση ότι » δεν έγινε κατανοητός» και να κρατηθεί στη δεύτερη γραμμή άμυνας, στην ανάγκη να υποστηριχθεί το » Σχέδιο Αθήνα» με τη λογική ότι θα είναι το σημείο που θα διαπραγματεύεται με το Δήμο της Αθήνας για περισσότερα ανταλλάγματα υπέρ του Δήμου Ζωγράφου. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες – παρεμβάσεις ότι πεμπτουσία του Σχεδίου Αθήνα είναι η διπλή ανάπλαση – άρα γήπεδο στο Γουδή και το βέτο του συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι έτσι δεν το ψηφίζει το πήρε πίσω με την παρέμβαση Καφατσάκη.

Ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις κατοίκων και εκπροσώπων τοπικών συλλόγων και κινημάτων. Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αγώνα Ζωγράφου μίλησε ο Αλέξανδρος Βακαλόπουλος, εκ μέρους της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού ο δημοτικός σύμβουλος Χολαργού-Παπάγου Περικλής Ζήκας, η Ελένη Ζωίδου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ιλισσό και ο Φώτης Νταουντάκης εκ μέρους της Επιτροπής για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή.

Είναι σαφές ότι ο αγώνας της υπεράσπισης του δημόσιου ελεύθερου χώρου στο πάρκο Γουδή τώρα αρχίζει, το αίτημα να γίνει μητροπολιτικό πάρκο είναι διαρκές και θα υπάρξουν νέα επεισόδια στο δρόμο της διεκδίκησης για αυτό. Ας είμαστε όλοι σε εγρήγορση!

 

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s