Παιδικοί Σταθμοί: Οι ιδιώτες ζητούν «μίζες» για να κρατηθεί θέση, καταγγέλλουν οι γονείς

Την καταγγελία την είχε κάνει πρόσφατα ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ, ότι δηλαδή υπάρχουν ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που ζητούν από τους γονείς να «προπληρώσουν» (σ.σ.: μαύρα χρήματα), προκειμένου να τους κρατηθεί μια θέση για το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί η ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» και επίσης ότι οι ωφελούμενοι θα ταλαιπωρηθούν με το νέο σύστημα και θα χαθούν θέσεις. Πλέον, το επιβεβαιώνουν και οι ίδιοι οι γονείς μέσα από επιστολή τους προς τους συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, καθώς και στην ΕΕΤΑΑ, ότι δηλαδή ευθαρσώς οι ιδιώτες ζητούν «μίζες».

«Ήδη παρατηρούνται φαινόμενα από ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που ζητούν επιπλέον τροφεία, δηλώνουν την προτίμηση τους σε όσες μητέρες θα επιλέξουν σχολικό για τη μετακίνηση των παιδιών (με επιπλέον κόστος, όπως προβλέπεται) και κάνουν προκρατήσεις θέσεων με χρηματικό αντίτημο (εγγραφή)», τονίζουν στην επιστολή τους και ζητούν από τα συναρμόδια υπουργεία να ελέγξουν πάλι το πρόγραμμα που έχει «κενά», πριν από την Προκήρυξη των θέσεων, «ώστε να μην υπάρξουν περιπτώσεις χαμένων θέσεων και εκμετάλευσης των ωφελούμενων».

Η καταγγελία των γονέων έρχεται δύο ημέρες μετά τα… διθυραμβικά των συναρμόδιων υπουργών για το νέο πρόγραμμα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίασή του. Και έρχεται, μάλιστα να τα αποδομήσει ένα ένα.

«Το νέο σύστημα παρέχει διαφάνεια και δικαιοσύνη και απαλλάσσει από σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που πίεζαν το σύστημα. Σήμερα το πρόγραμμα αυτό εξελίσσεται θετικά, ώστε να είμαστε έτοιμοι το Σεπτέμβρη. Το κράτος εξαντλεί τις ικανότητες που έχει, μιας και η χρηματοδότηση από την Ευρώπη μειώνεται», είχε πει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγυής Θεανώ Φωτίου είχε χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ένα «καινοτόμο σύστημα, μια δουλειά που έγινε σε συνεργασία με ένα συνεχή διάλογο από τρία συναρμόδια υπουργεία» και πως «από την πρώτη στιγμή συνεργαστήκαμε με την ΚΕΔΕ, την ΕΕΤΑΑ και τους περιφερειάρχες. Γνωρίζουμε από την αρχή τις ενστάσεις, όμως είμαι ευτυχής για την καινοτομία… Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε πιθανά πρόσθετα κόστη που μπορεί να προκύψουν. Πρόκειται πραγματικά για καινοτομία. Είναι για μας τόλμη».

Ο υφυπουργός ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, τέλος, είχε ότι «όλα γίνονται με στόχο τη διεύρυνση των τελικών δικαιούχων. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μείωση κόστους, αλλά και ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικής αξιολόγησης». Επιπλέον, όπως είχε πει, από αρχές Αύγουστου η ΕΕΤΑΑ θα εκδώσει τα τελικά αποτελέσματα, χωρίς καθυστερήσεις. Επομένως, από Σεπτέμβρη το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί απρόσκοπτα.

Σχόλιο ΠΑΣΕΚΔΑΠ: Όταν ένα νέο σύστημα προκύπτει μέσα από διάλογο με όλους τους φορείς, δεν είναι δυνατόν να πανηγυρίζουν μόνο οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ιδιωτικών δομών και όλοι οι υπόλοιποι (γονείς, αυτοδιοικητικοί και εργαζόμενοι σε δημοτικές δομές) να έχουν άδικο που αντιδρούν και αναδεικνύουν τα σημεία του νέου συστήματος που αντί να λύσουν παλιά προβλήματα, θα δημιουργήσουν νέα μεγαλύτερα. Κάτι δεν πάει καλά προφανώς…

Να σημειωθεί πως και η ΚΕΔΕ έχει αντιταχθεί στο νέο πρόγραμμα των παιδικών μέσω ΕΣΠΑ

Στην εκπομπή «ΕΡΤopen Στάση Ενημέρωσης» και στο Γιώργη Χρήστου μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ Γιάννης Παπαχατζής, λίγες ώρες πριν από την παρουσίαση του νέου προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς, «Εναρμόνιση Επαγγελματικής & Οικογενειακής Ζωής», από τους συναρμόδιους, υπουργό Εσωτερικών, αναπληρώτρια Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υφυπουργό ΕΣΠΑ.

Μιλά για τις μειώσεις που «κρύβει» το πρόγραμμα, τους αποκλεισμούς γονέων, τον κίνδυνο να δημιουργηθούν «ελίτ» παιδικών αλλά και να μπουν λουκέτα σε άλλες δομές, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι στο πρόγραμμα να δουν την πόρτα της απόλυσης, την εργασιακή ομηρία των υπαλλήλων αλλά και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Τονίζει πως αυτοί που χαίρονται για το «νέο» πρόγραμμα είναι οι ιδιώτες και καταγγέλλει πως ήδη έχουν αρχίσει να ζητούν από γονείς που ψάχνουν… προπληρωμές ή αλλιώς «μίζες».

Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 04-07-16.

πηγή: ΜΕΤΑ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s