Πάρκα Γουδή & Ιλισίων:κατάκτηση ή οριστική «παραγραφή» αιτημάτων;

Πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε γράψει για την εκδήλωση που θα γινόταν στο Ρυθμό με συνδιοργάνωση του Δήμου Ζωγράφου και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή (βλ. εδώ). Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο η δήμαρχος ενημέρωσε για τις εξελίξεις και παρουσίασε το σχεδιασμό της για το ζήτημα.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι αναθερμάνθηκε το ζήτημα επειδή πρόεδρος του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου ανέλαβε ο κ.Πατρίκιος, αρχιτέκτων, καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο κ.Πατρίκιος είναι γνωστός αρχιτέκτονας-πολεοδόμος με σημαντικό έργο και προοδευτικές αντιλήψεις για τη διαχείριση του χώρου. Έχει επίσης εκπονήσει παλιότερα μελέτες για το Πάρκο Γουδή. Με αφορμή αυτό, λοιπόν, ο Δήμος μας κατέθεσε αίτημα στο Πράσινο Ταμείο να δοθεί χρηματοδότηση για να γίνει το πάρκο ως ένα σημαντικό μητροπολιτικό έργο. Ο κ.Πατρίκιος δέχτηκε το αίτημα και το προώθησε προς τον υπουργό Σκουρλέτη.

Ο Δήμος επικοινώνησε στη συνέχεια με τους δήμους Αθηναίων και Χολαργού-Παπάγου και συμφώνησαν να συντονίσουν τη δράση τους για το ζήτημα ώστε να ζητηθεί η ανάλογη έγκριση και να εκπονηθούν οι μελέτες που χρειάζονται.Η κοινή πρότασή τους μάλιστα ήταν να συσταθεί Φορέας Διαχείρισης στον οποίο θα συμμετέχουν οι ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού της περιοχής. Για αυτό έγινε και σχετική συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη κ.Κυπριανίδου, η οποία επίσης συμφώνησε και αναφέρθηκε και σε πιθανή χρηματοδότηση και από την Περιφέρεια Αττικής. Η επιτροπή που συστάθηκε από τους δήμους συναντήθηκε με τον υπουργό Σκουρλέτη, ο οποίος είπε ότι «το βλέπει θετικά».

Μέχρι εδώ ας πούμε καλά…Πράγματι το ότι ο κ.Πατρίκιος είναι στο Πράσινο Ταμείο μπορεί να αξιοποιηθεί για το θέμα.Το ζήτημα βέβαια είναι άλλο. Θυμίζουμε ότι πάγιο αίτημα της Επιτροπής Αγώνα ήταν να κατεδαφιστούν και τα αυθαίρετα ολυμπιακά κτίσματα (Badminton κλπ.) που θυμίζουμε ότι μας έλεγαν ότι θα είναι «προσωρινά», για χρήση στην Ολυμπιάδα κλπ.Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού βέβαια σε αυτή τη χώρα, ειδικά αν έχει και θεμέλια…

Είναι προφανές ότι ο σημερινός σχεδιασμός δεν αμφισβητεί τη νομιμότητα του Badminton, δε λέει τίποτα για αυτό.Είναι όντως σημαντικό να θεσμοθετηθεί πάρκο στην περιοχή και μάλιστα να γίνει και το «ενιαίο» πάρκο Γουδή-Ιλισίων που θα εκτείνεται μέχρι και την πλευρά του νοσοκομείου Συγγρού, ενοποιώντας τους χώρους πρασίνου του Πανεπιστημίου και του δάσους πάνω από τον Άγιο Χαράλαμπο. Αλλά είναι επίσης σαφές ότι με τον τρόπο που το προωθεί ο δήμος θα σημαίνει και οριστική ταφόπλακα για οποιοδήποτε αίτημα αμφισβήτησης της νομιμότητας των ολυμπιακών αυθαιρέτων…

Το ζήτημα αυτό έθεσαν στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο τόσο ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρέας Καραβίδας, που έδωσε έμφαση και στο ότι το έργο πρέπει να γίνει με κρατική χρηματοδότηση χωρίς ιδιωτική συμμετοχή, όσο και το μέλος της Επιτροπής Αγώνα Φώτης Νταουντάκης που ζήτησε μάλιστα να εκπροσωπηθεί η Επιτροπή Αγώνα στο Φορέα Διαχείρισης ως ελάχιστη εγγύηση ότι δεν θα εμπορευματοποιηθεί το έργο και ότι δεν θα ξεχαστεί το αίτημα αμφισβήτησης της νομιμότητας του Badminton…Περιμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί ο δήμος αν και εκτιμούμε ότι οι κινήσεις με Καμίνη και Δούρου δείχνουν ότι τα πράγματα έχουν πάρει άλλη κατεύθυνση…O κ.Βρούτσης εκ μέρους της δεξιάς ήδη πρότεινε στο δημοτικό συμβούλιο να εκμεταλλευτεί οικονομικά ο δήμος τους χώρους και τις δυνατότητες που δίνει το πάρκο.

Σημειώνουμε ότι πριν από λίγους μήνες, παλιό μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Βίλα πέτυχε τον αντιδήμαρχο Σταματάκη μαζί με δημοτικούς υπαλλήλους να κάνουν μετρήσεις σε χώρο του πάρκου. Μετά από ερώτησή του και μια σύντομη συζήτηση, προέκυψε ότι ετοιμάζεται θεματική «παιδική χαρά» για σκέιτερς και ποδήλατα bmx. Όταν ρώτησε γιατί δε γίνεται στο διπλανό χώρο του Badminton που είναι ήδη τσιμεντωμένος επικαλέστηκαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου Αθηναίων και ότι επιδιώκουν την ενοποίηση του πάρκου των 49 στρεμμάτων με το κομμάτι του πευκώνα που ανήκει στο στρατό, τη λωρίδα πρασίνου του τέννις και την πλατεία Ελευθερίας.

Εκτιμούμε ότι αυτή η κατεύθυνση θα δώσει αφορμή και για περαιτέρω συζητήσεις «αξιοποίησης» του πάρκου και σκοπεύουμε να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά αναμένοντας τις όποιες εξελίξεις…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s