Για το Δημήτρη Ποταμίτη

 

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που επιλέγουν οι ίδιοι πώς θα ζήσουν τη ζωή τους και το κάνουν κόντρα σε κάθε δυσκολία χωρίς συμβιβασμό. Ο Δημήτρης Ποταμίτης ήταν ένας από αυτούς. Ένας ηθοποιός που υπηρέτησε το λειτούργημά και την τέχνη του πραγματικά σχεδόν χωρίς κανένα συμβιβασμό σε ζητήματα ποιότητας, αδιαφορώντας για την εμπορικότητα. Και με μεγάλο προσωπικό και οικονομικό κόστος προφανώς…Με τα δικά του λόγια:

«Σαν Kύπριος που μεγάλωσε με μονομανίες και ιδεολογίες σε μια χώρα που εξακολουθεί να έχει εθνικά ιδεώδη, δεν μπορούσα να μη γίνω ιδεολόγος. Eίναι στάση ζωής αυτό. Όταν, λοιπόν, ιδεολόγος και κυπριακό μουλάρι είχα βάλει στόχο να μην κάνω κάτι αν δεν μου αρέσει. Δεν με ενδιέφερε αν θα πεινάσω. Eίχα μια ακαταδεξία στα εύκολα, που στην Eλλάδα ήταν και τα εμπορικά. Kλείνοντας ο Aλέξης Σολομός το «Προσκήνιο», που μαζί με το «Θέατρο Tέχνης» ήταν τα μοναδικά τότε θέατρα ποιότητας, (…) δέχτηκα προτάσεις από θέατρα εμπορικά γιατί ήμουν παιδί της μόδας τότε, αλλά δεν με ενδιέφερε τέτοια καριέρα. Aποφάσισα να δημιουργήσω το «Θέατρο Έρευνας». Ξεκίνησα με 30.000 δρχ. που μου έδωσε η μητέρα μου. (…) Tο «Θέατρο Eρευνας» χτίστηκε σχεδόν με τα χέρια.» (βλ. για περισσότερα εδώ)

Το Θέατρο Έρευνας ήταν μία εστία πολιτισμού, στολίδι για την πόλη μας για τα 30 χρόνια που λειτούργησε. Και σε τέτοιους ανθρώπους και καλλιτέχνες αξίζει κάθε τιμή και σεβασμός. Επικροτούμε λοιπόν τον ελάχιστο φόρο τιμής που θα συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο για δωρεάν παραχώρηση τιμής ένεκεν ή μη , του αρ.11338 τάφου Α΄κατηγορίας στον θανόντα Δημήτρη Ποταμίτη. Και ελπίζουμε να τιμηθεί και με άλλους τρόπους το έργο του και να μην ξεχαστεί στη λήθη του χρόνου.

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                  Ζωγράφου  26/1/2016

ΝΟΜΟΣ  ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                        Αριθμ. Πρωτ.

ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ                                                                      Οίκοθεν                                 

 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Τμήμα              :Κοιμητήριο

Τηλέφωνο      : 2107481310

Προς

                                                                                    Τον κ. Πρόεδρο του Δ.Σ.

 

ΘΕΜΑ : Λήψη απόφασης για δωρεάν παραχώρηση τιμής ένεκεν ή μη , του αρ.11338 τάφου Α΄κατηγορίας στον θανόντα Δημήτρη Ποταμίτη.

 

Ως γνωστό ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο Ζωγράφου στις 28/2/2003,  ο γνωστός Κύπριος ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής  και θεατρικός συγγραφέας  Δημήτρη Ποταμίτης . Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά με το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο και συνεργάστηκε με επιφανείς  καλλιτέχνες όπως την Κατίνα Παξινού τον Μάνο Κατράκη κ.λ.π.

Το 1972 μίσθωσε τον πρώην συνοικιακό κινηματογράφο ΡΕΟ στου Ζωγράφου τον οποίο μετέτρεψε σε θέατρο με πολύ προσωπική δουλειά. Το Νοέμβριο του 1973 το  Θέατρο Έρευνας εγκαινιάστηκε με το έργο Πάβελ Κόχουτ «Αύγουστε-Αύγουστε». Επρόκειτο για μία από τα πρώτες θεατρικές σκηνές εκτός του κέντρου της Αθήνας στη οποία παρουσιάστηκαν για τρεις δεκαετίες σημαντικές παραστάσεις. Το φθινόπωρο του 2002 , έκλεισε και επίσημα το Θέατρο Έρευνας. Επίσης ο Δημήτρης Ποταμίτης παρουσίασε σημαντική  δουλειά και στο χώρο του παιδικού θεάτρου και αναμφίβολα ήταν από εκείνους που ώθησαν μπροστά το παιδικό θέατρο στην Ελλάδα. Το φθινόπωρο του 2002 έκλεισε και επίσημα το Θέατρο Έρευνας.

Σε αναγνώριση της προσφοράς του και έχοντας τη δυνατότητα από τον ισχύοντα Κανονισμό Λειτουργίας του Κοιμητηρίου , ο οποίος στο άρθρο 14 παρ.1  προβλέπει « Με πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου και εφ΄όσον υπάρχει επάρκεια τάφων τριετούς  ή πενταετούς χρήσεως , μπορεί να παραχωρούνται τάφοι δωρεάν τιμής ένεκεν πρόσκαιρα ή για το διηνεκές, για να θάβονται πρόσωπα και μόνο αυτά χωρίς τη δημιουργία προϋπόθεσης ταφής συγγενών στους μεταγενέστερα , τα οποία με Εθνική, Δημοτική κοινωνική και πολιτική δράση τους προσέφεραν υπηρεσίες στο Έθνος ή το Δήμο», παρακαλούμε αφού εξετάσετε το θέμα να προχωρήσετε σε λήψη απόφασης για την αποδοχή ή μη της δωρεάν παραχώρησης, τιμής ένεκεν ,  του υπ΄αριθ. 11338 τάφου Α΄ κατηγορίας όπου είναι θαμμένος ο Δημήτρης Ποταμίτης, πρόσκαιρα ή για το διηνεκές ως ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπο του εκλιπόντος καλλιτέχνη.

Παρακαλούμε λοιπόν για τη λήψη σχετικής απόφασης.

 

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΤΙΝΑ ΚΑΦΑΤΣΑΚΗ

                                        

                                                                                                    

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s