Επιτυχημένη και η 3η βιβλιοπαρουσίαση στο ΣΥΝ.ΖΩ.

Με κρασάκι και μεζεδάκια απ’ το συνεταιρισμό υποδέχτηκε το Καφενείο του ΣΥΝ.ΖΩ όλους τους φίλους και φίλες που ήρθαν να παρακολουθήσουν τη τρίτη για φέτος βιβλιοπαρουσίαση που διοργάνωσε το καφενείο του ΣΥΝ.ΖΩ (βλ. εδώ). Το παταράκι του συνεταιρισμού γέμισε με γνωστές αλλά και άγνωστες κυρίως φάτσες που ήρθαν από διάφορα μέρη της Αθήνας να ακούσουν και να συζητήσουν για το νέο βιβλίο του Θωμά Παπακωνσταντίνου με τίτλο: «Η Ελλάδα στα δεσμά του χρέους». Όπως μας ενημέρωσε ο συγγραφέας ήταν η πρώτη δημόσια παρουσίαση του συγκεκριμένου έργου, μιας που το βιβλίο κυκλοφορεί λιγότερο από ένα μήνα.
Τη πολύ πλούσια συζήτηση άνοιξε η γραπτή εισήγηση που έστειλε ο οικονομολόγος Λάμπρος Τόκας που δυστυχώς δε κατάφερε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω υγείας, ενώ στη συνέχεια ο συγγραφέας έκανε μια εκτενή ανασκόπηση του βιβλίου με στοιχεία και νούμερα που σόκαραν το κοινό. Η έκπληξη είχε να κάνει τόσο με τα στοιχεία αυτά καθαυτά όσο και με το απίστευτο μνημονικό του συγγραφέα που τα θυμόταν όλα απέξω!
Αν θέλουμε να το περιγράψουμε με δυό λόγια, αδικώντας βέβαια το πλούτο του περιεχομένου του, το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη πορεία του ελληνικού χρέους, των δανεισμών και των πτωχεύσεων των τελευταίων 2 εκατονταετιών. Είναι μία λεπτομερής δουλειά που χρειάστηκε σε βάθος μελέτη εκατοντάδων και πολλές φορές δύσκολα προσβάσιμων αρχείων, συγκεντρώνοντας έτσι σε μερικές σελίδες απίστευτο όγκο άγνωστης ή διαχυτης ως τώρα πληροφορίας. Τη κουβέντα πλαισίωσε και η τοποθέτηση του οικονομολόγου Γιώργου Παπαλεξίου ,που πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε ο Θωμάς, μας μίλησε κυρίαρχα για τη σύγχρονη οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα, ενώ μας διαφώτισε αρκετά και για την πρώτη επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους που συστήθηκε το 2011, στην οποία και ήταν μέλος. 
Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια, ενώ κοινή διαπίστωση μάλλον όλων, εντος και εκτός πάνελ, ήταν ο τραγελαφικός τρόπος με τον οποίο η ιστορία επαναλαμβάνεται κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Το βιβλίο αποδεικνύει με το πιο σαφή τρόπο πως το χρέος ανέκαθεν λειτούργησε και λειτουργεί ως μοχλός πίεσης υποβάθμισης και ταπείνωσης των δούλων-παροίκων- κατώτερων στρωμάτων και πάντα προς όφελος των εχόντων την στρατιωτική- πολιτική- οικονομική εξουσία.
Η βραδιά έληξε με κουβεντούλα σε πηγαδάκια, κρασάκι και με τον Θωμά να υπογράφει τα βιβλία που πολλοί πήραμε. Τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό το πολύτιμο εργαλείο που με μεράκι δημιούργησε αλλά και που χάρισε ένα για να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του καφενείου του ΣΥΝ.ΖΩ.
Ο Θωμάς Παπακωνσταντίνου είχε γράψει στη δεκαετία του 80′ ένα βιβλίο για τους συνεταιρισμούς, το οποίο φαντάζει επίκαιρο όσο ποτέ, από το οποίο και έδωσε σε συνεταιριστές μερικά τελευταία αντίτυπα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει και μία συζήτηση σχετική και με αυτό!
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s