Επιτυχημένη βιβλιοπαρουσίαση στο ΣΥΝ.ΖΩ.

 

Την Παρασκευή 11/12 έγινε βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μαριόλη «Η αδύνατη ταξική ανακωχή» στο ΣΥΝ.ΖΩ. Το βιβλίο είναι μία ιστορική μελέτη για τη σύντομη συμμετοχή του ΕΑΜ με υπουργούς στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας το φθινόπωρο του 1944 και τα προβλήματα που αντιμετώπισε από την αντικειμενική κοινωνική κατάσταση, αλλά και τους εκπροσώπους των αστικών πολιτικών δυνάμεων, των εργοδοτών και των Άγγλων.

Είναι μία πρωτότυπη μελέτη για μία εμπειρία που δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Και έχει αναμφίβολα γενικότερο διαχρονικό ενδιαφέρον και αναλογίες ακόμα και με τη σημερινή περίοδο…Στη χώρα μας το «πρώτη φορά αριστερά» που πρόβαλλε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακριβώς αλήθεια (όπως και πολλά άλλα που είπε δυστυχώς…). Η αριστερά έχει αναμετρηθεί με την εξουσία άλλες δύο φορές (’44, ’89) και αν μη τι άλλο αυτή η εμπειρία είναι αναγκαίο να μελετηθεί για να μην επαναλαμβάνονται ίδιες αδιέξοδες λογικές και λάθη…

Τι καλύτερο μάλιστα όταν αυτό γίνεται από έναν άνθρωπο που είναι επιστημονικά ανήσυχος και ταυτόχρονα κοινωνικά ενεργός. Ο Δημήτρης είναι ο πρόεδρος του τοπικού συλλόγου δασκάλων και ενεργός στα κινήματα, πρόσφατα συμβαδίσαμε και συνεργαστήκαμε στη μάχη του δημοψηφίσματος και στην Επιτροπή Αγώνα Ζωγράφου για το ΟΧΙ μέχρι τέλους στη γειτονιά μας.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Καφενείο του ΣΥΝ.ΖΩ. ήταν επιτυχημένη με περίπου 50 κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά με ερωτήσεις και τοποθετήσεις, καθώς ήταν εμφανές ότι το θέμα κέντρισε το ενδιαφέρον τόσο ιστορικά όσο και στο επίπεδο των αναλογιών με το σήμερα.

Ευχόμαστε να γίνουν και άλλες τέτοιες βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις. Τόσο αυτή όσο και η προηγούμενη (για το βιβλίο του Δ.Ελευθεράτου «Λαμόγια στο Χακί») έδειξαν ότι υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s