ΤΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ – Η ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ;

αναδημοσιεύουμε άρθρο της Ελένης Μήτσου για το ζήτημα της διαχείρισης και της διάθεσης για τις ανάγκες των δημοτών των δημοτικών χώρων. Τώρα τελευταία η δημοτική αρχή δεν μας τα λέει καλά, μήπως επιδιώκει να βάλει «πόρτα» σε όσους θέλουν να διοργανώνουν πολιτικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις στη γειτονιά που δεν είναι αρεστές στη δήμαρχό μας; 

Tης Ελένης Μήτσου

Βίλα Κοτοπούλη

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε αναφερθεί στην άρνηση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει χώρο στην «Κίνηση Πολιτών Ζωγράφου» για να αποθηκεύει, να ταξινομεί και να συσκευάζει τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγει στα πλαίσια της εκστρατείας «Αλληλεγγύη σε Πρόσφυγες και Μετανάστες» και τα οποία στέλνει στην Σάμο και στην Κω.

Συγκεκριμένα, η Δήμαρχος Τ. Καφατσάκη είχε απαντήσει στην Ειρήνη Πλουμπίδη* που έθεσε το θέμα εκ μέρους της «Κίνησης Πολιτών Ζωγράφου» στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου**, ότι «ο Δήμος δεν έχει κάποιο χώρο να διαθέσει»…

Βίλα Κοτοπούλη

Εμείς, σχολιάζαμε τότε, ότι «στο Δήμο μας δεν λείπουν οι χώροι, αλλά η βούληση της Δημοτικής Αρχής να τους παραχωρήσει» και δίναμε μερικά παραδείγματα χώρων, γνωστών στους περισσότερους δημότες, που θα μπορούσαν να παραχωρηθούν.

Μερικές βδομάδες αργότερα μια ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής ήρθε να επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μας. Πρόκειται για την ανακοίνωση που κάνει απολογισμό της «δράσης» που οργάνωσε η Δημοτική Αρχή στις 10 Οκτωβρίου για τους πρόσφυγες και η οποία γραφεί:

«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των πολιτών του Ζωγράφου στο κάλεσμα για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, που έγινε από το Δήμο Ζωγράφου…»

 «Τα είδη πρώτης ανάγκης, που συγκεντρώθηκαν σε μεγάλες ποσότητες, ταξινομούνται και συσκευάζονται με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα και στα νησιά.»

Πού «ταξινομούνται και συσκευάζονται» τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν στην «δράση αλληλεγγύης» του Δήμου; Στο δημοτικό χώρο «Ρυθμός» που βρίσκεται απέναντι από το Πάρκο Γουδί.

♦♦♦

vila vougaΑντίστοιχα απαράδεκτη αρνητική στάση κράτησε η Δημοτική Αρχή απέναντι σε αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης Ζωγράφου για παραχώρηση χώρου. Σύμφωνα με την καταγγελία που έχει αναρτήσει η δημοτική παράταξη του ΚΚΕ στο τοπικό μπλογκ της, η Διοίκηση του Δήμου αρνήθηκε να παραχωρήσει δυο σχολικές αίθουσες για τα μαθήματα του κοινωνικού φροντιστηρίου που έχει οργανώσει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Και οι αρνήσεις δεν σταματούν εδώ. Αρνητική απάντηση από τη Δημοτική Αρχή πήρε πρόσφατα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, (όπως μας ενημέρωσε ένα από τα μέλη της) η οποία ζήτησε χώρο για να οργανώσει μια εκδήλωση, ενώ πριν μερικούς μήνες η Δήμαρχος είχε αρνηθεί να παραχωρήσει χώρο και στο «Αντιφασιστικό Μέτωπο Ζωγράφου».

Χαρακτηριστικό των διαθέσεων της Δημοτικής Αρχής είναι και το ακόλουθο περιστατικό που αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο μας. Όταν η Βίλα Κοτοπούλη ζητήθηκε από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ για να πραγματοποιήσει εκδήλωση*** το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου την παραχώρησε χωρίς κανένα πρόβλημα – και καλώς την παραχώρησε. Όταν όμως ο ίδιος χώρος ζητήθηκε ένα μήνα αργότερα για εκδήλωση από το «Ξεκίνημα Ζωγράφου» μας ειπώθηκε ότι η Βίλα Κοτοπούλη «δεν δίνεται σε πολιτικές οργανώσεις»…»

♦♦♦

Στο Δήμο μας δεν λείπουν οι χώροι για να στεγάσουν τις δράσεις και τις εκδηλώσεις όλων των συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας.

Η λίστα με τα ακίνητα του Δήμου Ζωγράφου είναι μεγάλη. Κάποια από αυτά, που  βρίσκονται μάλιστα σε κεντρικά σημεία του Δήμου παραμένουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου κλειστά, όπως π.χ. η Βίλα Κοτοπούλη (ανοίγει μόνο για  κάποιες εκδηλώσεις του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου) και η Βίλα Βουγά. Κάποιοι άλλοι χώροι έχουν παραχωρηθεί (δωρεάν) σε συγκεκριμένες συλλογικότητες κατ’ αποκλειστικότητα παρότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για δράσεις και εκδηλώσεις πολλών περισσότερων συλλογικοτήτων (όπως π.χ. η Βίλα Παυλίνα που έχει παραχωρηθεί στο «Σύνδεσμο Παλαιών Ζωγραφιωτών»).

Αυτό που λείπει από το Δήμο Ζωγράφου είναι η βούληση της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει τους δημοτικούς χώρους στους Ζωγραφιώτες και ιδιαίτερα σε συλλογικότητες που ασκούν κριτική στη διοικούσα παράταξη του Δήμου.

Τα ακίνητα του Δήμου δεν είναι όμως «ιδιοκτησία» της εκάστοτε Δημοτικής, αλλά περιουσία όλων των Ζωγραφιωτών και θα ‘πρεπε να είναι προσβάσιμα σε όλες τις συλλογικότητες (πλην βεβαίως των ρατσιστικών και φασιστικών ομάδων).

______________________________________

* Η Ειρήνη Πλουμπίδη είναι Δημοτική Σύμβουλος του Ξεκινήματος-Ζωγράφου. Το Ξεκίνημα Ζωγράφου προχώρησε σε εκλογική συνεργασία με το «Κίνημα στην Πόλη» στις δημοτικές εκλογές του 2014.
** Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 1η Οκτωβρίου η Ειρήνη Πλουμπίδη είχε θέσει επίσης το αίτημα να «ανοίξει» ο Δήμος κάποιους χώρους στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας (αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, πολιτιστικές, πολιτικές, δημοτικές παρατάξεις κλπ) για να μπορούν να συνεδριάζουν και να οργανώνουν τις δράσεις τους.
***  https://left.gr/news/ekdilosi-neolaias-syriza-zografoy

πηγή: Ξεκίνημα Ζωγράφου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s