Αριστερή δημοτική αρχή τι σημαίνει; Ερώτημα πρώτο.

12 μήνες θητείας έκλεισε η νέα δημοτική αρχή του ‘ΜΑΖΙ για την ΠΟΛΗ μας» και του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο μας. Τον απολογισμό της, για να είναι δυνατόν να τον κρίνουμε πιο σφαιρικά, θα περιμένουμε να τον κάνει η ίδια η παράταξη που υποσχέθηκε άλλα ήθη και άλλες πολιτικές και εκλέχθηκε με άνεση στις περασμένες εκλογές.

Εμείς όμως, θεωρούμε χρέος μας να ξεκινήσουμε έναν κύκλο προβληματισμών για το τι θα μπορούσε να σημαίνει μια δημοτική αρχή σήμερα στο Δήμο Ζωγράφου. Θα προσπαθούμε να φέρνουμε στο τραπέζι της συζήτησης και θέματα που συζητιώνται στο ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο. Δυστυχώς, τα περισσότερα ‘περνάνε’ χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση και προβληματισμό από τους συμβούλους.

Ελπίζουμε αυτός ο κύκλος να διευρυνθεί. Να ‘πιάσει’ και σε άλλα site της γειτονιάς μας. Να υπάρξουν διαθέσιμοι συμπολίτες μας να διαφωνήσουν και να κριτικάρουν, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα της πλατιάς πλειοψηφίας των εργαζόμενων, συνταξιούχων, νέων, ανέργων και μικροεπαγγελματιών συμπολιτών μας. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να ξεμπερδέψουμε με όλα τα συμφέροντα!

Πάμε λοιπόν…

Ερώτηση πρώτη:

Υπάρχει ένα σύστημα ανάθεσης τεχνικών έργων γνωστό σε όλους τους στοιχειωδώς εμπλεκόμενους το οποίο επί της ουσίας ορίζει τις προτεραιότητες των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων και αποκτά ‘πλεονεκτήματα’ έναντι όσων δεν έχουν το ‘καλό δόντι’ σε μελλοντικά έργα. Αυτό το σύστημα δεν το καλλιεργούν δυστυχώς μόνο οι μεγαλοεργολάβοι της κατασκευής (ΤΕΡΝΑ, J&P AVAX, ΜΕΤΚΑ, ΑΚΤΩΡ κλπ) αλλά και δεκάδες άλλοι μεσαίοι εργολάβοι και μελετητικά γραφεία. Σε τοπικό επίπεδο παρατηρείται ακόμα και μελετητικά γραφεία με 1-2 επαγγελματίες, να έχουν ‘προνομιακή μεταχείριση’ από το Δήμο για την ανάθεση έργων.

Πως ξεκινάει μια τέτοια υπόθεση; Η τεχνική υπηρεσία επικοινωνεί με ένα γραφείο και το γραφείο αμισθί αναλαμβάνει να ‘στήσει’ το φάκελο του διαγωνισμού και να κάνει τον υπολογισμό της αμοιβής με αντάλλαγμα μια προνομιακή μεταχείριση, τα ‘στραβά μάτια’ σε κάποια προδιαγραφή που το ευνοεί, τη λήψη του έργου από το ίδιο γραφείο κλπ. Το προφανές πρώτο αποτέλεσμα είναι οι υπερτιμολογήσεις. Όταν έχουν όλοι συμφέρον να είναι υπερτιμολογημένα τα έργα, από το Δήμο που θα διαχειριστεί κεφάλαια μέχρι τους εργολάβους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους που θα τα ‘τσεπώσουν’, τότε ποιος θα διαφωνήσει;

Ο μόνος εμπλεκόμενος που αδυνατεί να ξεδιαλύνει το κουβάρι και να δει που πάνε τελικά τα λεφτά του είναι ο βαρειά φορολογούμενος εργαζόμενος πολίτης, που θέλει να δει τον κόπο του να πάει κάπου, είτε άμεσα από τη δική του φορολογία είτε έστω έμμεσα από την μεγαλύτερη (;) φορολόγηση του πλούτου που επιστρέφεται σε υποδομές για όλο το λαό.

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου ζωγράφου είναι όλο νούμερα. Σε πιάνει ίλιγγος με τα μεγέθη τους.

Είναι όντως αναγκαία τα 154.430,00 ευρώ που κοστίζουν οι εργασίες επισκευής συντήρησης στις βίλες κοτοπούλη / βούγα & βοναπάρτη;

Είναι μια λογική τιμή τα 160.000,00 ευρώ για την εκπόνηση μελέτης για τη δημοπράτηση της κατασκευής νέου παιδικού σταθμού;

Και αυτά τα νούμερα μόνο, ληφθέντα από την τελευταία τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2015 που συζητήθηκε στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο της 01.10.2015.

Μάθαμε ότι ο κος Κικάκης (αντιδήμαρχος τεχνικών έργων) σε σχετική παρατήρηση της δημοτικής συμβούλου από το Ξεκίνημα Ζωγράφου (εκλεγμένης σε συνεργασία με το Κίνημα στην Πόλη), ανέφερε ότι «οι αμοιβές προκύπτουν από πίνακες του ΑΤΟΕ, ευθύνη του ΤΕΕ και να ξέρετε, στο τέλος οι εκπτώσεις για να αναληφθούν τα έργα φτάνουν στο 50-60%».

Τα ξέρουμε αυτά. Όσοι δουλεύουμε στο χώρο της μελέτης – κατασκευής τα ξέρουμε και από την καλή και από την ανάποδη. Από εσάς κύριε Κικάκη και κύριοι / κύριες του ΜΑΖΙ θα περιμέναμε να έχετε κάτι παραπάνω να πείτε από το αυτονόητο, που θα έλεγε και οποιοσδήποτε στοιχειώδης γνώστης του ‘πως δουλεύουν τα πράγματα στο δημόσιο’.

Το θέμα μας:

  • δημοσιότητα : πως προέκυψαν τα νούμερα αυτά, υπάρχει σχετική οικονομικοτεχνική μελέτη για το καθένα που έχει εκπονηθεί από την τεχνική υπηρεσία και αν ναι, γιατί δεν επισυνάπτεται για να μπορούμε να είμαστε πραγματικοί συμμέτοχοι και τελικά ενεργοί πολίτες;
  • προτεραιότητες : πως ορίζονται οι προτεραιότητες του τεχνικού προγράμματος και γιατί αυτές δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια να συζητηθούν σε λαϊκές συνελεύσεις ή έστω σε ανοικτό Δ.Σ.; Γιατί να γίνει μια τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος με πρόβλεψη για δαπάνες 660.000 ευρώ (!) χωρίς καμία δημόσια συζήτηση; Ποια ποσά έχουν δεσμευθεί για άλλες άμεσες ανάγκες του δήμου σε φωτισμό / καθαρισμό φρεατίων όμβριων υδάτων και άλλων αναγκαίων έργων για να βγάλουμε το χειμώνα αξιοπρεπώς; Ήδη συμπολίτες μας έχουν κάνει εξαιρετικές σχετικές παρατηρήσεις στο facebook δημόσιο φόρουμ «Μιλάμε για την πόλη που θέλουμε, το Ζωγράφου» που συνυπογράφουμε.

Τι σημαίνει αριστερή δημοτική αρχή λοιπόν; πάει χέρι χέρι με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα και με αμεσοδημοκρατικές μορφές συμμετοχής των πολιτών ή μπορεί να είναι μια από τα ίδια, business as usual; Αυτό είναι το ερώτημα μας λοιπόν και πάνω σε αυτό θα εργαστούμε όσο μπορούμε από αυτό εδώ τον ιστότοπο και όπου αλλού προσκληθούμε.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s