12/6 Εκδήλωση με τον Euclides Mance για τις Δικτυώσεις στην Κοιν & Αλληλ. Οικονομία

Το απόγευμα της Παρασκευής 12/6 στις 19.00 στο κήπου του συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134 – 136), μαζί με την Αλληλεγγύη για όλους, την Εφημερίδα των Συντακτών, την Πρωτοβουλία για ένα χώρο διαλόγου Κ.ΑΛ.Ο, το συνεταιριστικό παντοπωλείο Σέσουλα, το Συν Άλλοις, το P2P foundation, την κοοπερατίβα sociality, και το portokali.gr

οι Συνεταιριστές Ζωγράφου (ΣΥΝΖΩ) συνδιοργανώνουν 

Εκδήλωση με τον Βραζιλιάνο φιλόσοφο και λαϊκό εκπαιδευτή
Euclides André Mance,

 «Εάν για μερικούς είναι μόνο μια ουτοπία, ένας ολοένα και πιο μακρινός ορίζοντας ελπίδας, για εκατομμύρια άλλους η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας τρόπος δουλειάς, παραγωγής, κατανάλωσης και ανταλλαγής αξιών. Είναι ένας τρόπος ικανοποίησης προσωπικών αναγκών που αποσκοπεί στην ευημερία όλων. Είναι η υλική βάση της επανάστασης των δικτύων.» Ε.Μ

Clipboard01

Σύμφωνα με το Federal University of Pelotas, στη Βραζιλία μέχρι το 2014, 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενοι/ες απασχολούνται, πλήρως ή μερικά, στην αλληλέγγυα οικονομία σε 19.708 συνεταιρισμούς. Η μεγάλη ανάπτυξη των εγχειρημάτων της αλληλέγγυας οικονομίας και των κοινωνικών κινημάτων τη δεκαετία του 1990, συμπίπτει με τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που βίωνε η χώρα από την κρίση χρέους. Το 2002 η κυβέρνηση του Λούλα ενίσχυσε σημαντικά την απασχόληση και επένδυσε σε κοινωνικές πολιτικές. Από το 2010 και ενώ οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζουν, το κοινωνικο-οικονομικό αυτό κίνημα ανασυγκροτείται, οργανώνεται καλύτερα και διεκδικεί όχι μόνο αλλαγή πολιτικής αλλά το ριζικό σχεδιασμό ενός νέου οικονομικού μοντέλου.

Εικόνες από το μέλλον;

Θα μιλήσουμε για την εμπειρία της Βραζιλίας και των υπόλοιπων χωρών της Λατινική Αμερικής, την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργατικών δικτύων, για την οικονομία της απελευθέρωσης. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει χαλαρή μουσική με συνοδεία βραζιλιάνικων κοκτέιλ.

Ο Euclides André Mance είναι Βραζιλιάνος φιλόσοφος, από τους βασικούς θεωρητικούς της αλληλέγγυας οικονομίας και της Φιλοσοφίας της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική. Εργάστηκε ως λαϊκός εκπαιδευτής από τη δεκαετία του ’90 και είναι συγγραφέας πολλών κειμένων και βιβλίων, όπως η «Η Επανάσταση των Δικτύων» όπου εξετάζει πώς τα αλληλέγγυα και συνεργατικά δίκτυα μπορούν να συγκροτήσουν τους δεσμούς εκείνους που θα ανατροφοδοτήσουν την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό για να σχηματίσει την υλική βάση για νέες, μετα-καπιταλιστικές κοινωνίες.

Στο τελευταίο του βιβλίο, «Constellation Solidarius» (Δεκ / 2008), ο Mance ασχολείται με τις συστημικές ρωγμές του καπιταλισμού και περιγράφει πώς να τις εκμεταλλευόμαστε υπό την λογική της οικονομίας της αλληλεγγύης.

Από το 1999 στηρίζει τη δημιουργία συνεργατικών δικτύων και είναι μέλος του Λαϊκού Δικτύου Αλληλέγγυας Οικονομίας της Βραζιλίας http://base.d-p-h.info/pt/fiches/dph/fiche-dph-6724.html και του Solidarius Βραζιλίας http://www.solidarius.com.br/

Για μία πρώτη επαφή γεύση μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξή του στην Εφημερίδα των συντακτών του περασμένου Σαββάτου (link).

Το Facebook Event της εκδήλωσης βρίσκεται εδώ:
Στο μεταξύ μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από μία παλαιότερη συνέντευξη του εδώ:
Το ραδιοφωνικό σποτάκι της εκδήλωσης που παίζεται ήδη:
https://www.youtube.com/watch?v=i1e89kxutXk
πηγή: ΣΥΝΖΩ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s