Μικρό Τσερνομπίλ στον Ασπρόπυργο : Το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της «ανακύκλωσης» απορριμμάτων

αναδημοσιεύουμε άρθρο για την πυρκαγιά στο Θριάσιο. Αναδεικνύει την αιτία του προβλήματος, στο τέλος βέβαια αναφέρεται στις διακηρύξεις της Περιφέρειας οι οποίες έχουν ήδη σχετικοποιηθεί αρχικά με «δημιουργικές ασάφειες» και στη συνέχεια με επιλογές που απέχουν από τις προεκλογικές διακηρύξεις (θα επανέλθουμε στο θέμα…):

Οι παρακάτω φωτογραφίες αφιερώνονται σε όσους υποστηρίζουν την άποψη : «επειδή οι πολίτες είναι ασυνείδητοι και οι δήμοι ανίκανοι, να πάρουν οι ιδιώτες τα σκουπίδια για να ξεμπερδεύουμε»

Μικρό Τσερνομπίλ στον Ασπρόπυργο :  Το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της «ανακύκλωσης» απορριμμάτων

aspropyrgos3

Όταν γράφονται αυτές οι γραμμές καίγεται για τρίτη μέρα το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής -Ανάκτησης Υλικών) Ασπροπύργου σκορπίζοντας στην ατμόσφαιρα του πολύπαθου Θριασίου έναν τοξικό εφιάλτη που η μυρωδιά του φτάνει μέχρι τα βόρεια προάστια. Στο χώρο πέρα από τις πυροσβεστικές, έχουν προστρέξει εθελοντές από τη δασοπροστασία άλλων περιοχών που με πλήρη επίγνωση των κινδύνων που διατρέχουν, παλεύουν με το τέρας για να περιορίσουν το κακό.

Η λειτουργία του ΚΔΑΥ Ασπροπύργου έχει ανατεθεί από την ΕΕΑΑ (μπλε κάδοι), η οποία υποτίθεται ότι εποπτεύεται από το δημόσιο, στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΞΕΝΟ∆ΟΧΕΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποία δε φτάνει που πληρώνεται από το τέλος ανακύκλωσης που καταβάλουμε όλοι εμείς ως καταναλωτές συσκευασιών, δε φτάνει που έχει το δικαίωμα να εμπορεύεται και να κερδίζει από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών,   εισέπραξε και μια επιδότηση από το δημόσιο 1εκατ. € το 2013(1). Παρότι λοιπόν εδόθη στην εταιρεία γη και ύδωρ από το ελληνικό δημόσιο «για να προστατέψει το περιβάλλον», η εταιρεία γίνεται αιτία για μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή.

Δεν γνωρίζουμε εάν «η αφορμή» της πυρκαγιάς ήταν αμέλεια ή εμπρησμός. Γνωρίζουμε όμως την αιτία. Η αιτία είναι το κυρίαρχο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων : οι μεγάλες συγκεντρωτικές εγκαταστάσεις που τις λειτουργούν ιδιώτες χωρίς να υπάρχει καμία δυνατότητα κοινωνικού ελέγχου, η μη εφαρμογή της διαλογής στην πηγή και η συσσώρευση τεραστίων όγκων σύμμεικτων απορριμμάτων. Γιατί ακόμα και οι μπλε κάδοι που βαφτίζονται «σύστημα ανακύκλωσης» αποτελούν ζωντανή άρνηση της προδιαλογής των διαφορετικών ειδών συσκευασιών. Η πλήρης αποτυχία αυτού του συστήματος επιβεβαιώνεται από τα ποσοστά ανακύκλωσης στην Αττική τα οποία δεν ξεπερνούν το 4% των απορριμμάτων. Η ευθύνη των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και των τοπικών αυτοδιοικήσεων είναι τεράστια. Θα μπορέσουμε επιτέλους να ανατρέψουμε αυτό το μοντέλο ; Θα γίνουν πράξη οι εξαγγελίες της Περιφέρειας Αττικής και του ΥΠΑΠΕΝ για αλλαγή πλεύσης ;

  1. https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%92%CE%95%CE%91%CE%9E%CE%A6-%CE%92%CE%93%CE%98

πηγή: Σχέδιο Β

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s